مطالب علمی

اسپیتزر یک سیاره خارجی احتمالی کوچکتر از زمین پیدا کرد

این تصویر هنری نشان دهنده آن چیزی است که ستاره شناسان عقیده دارند که یک سیاره خارجی به اندازه دو سوم زمین است. یکی از کوچکترین سیاراتیست که تا کنون ثبت شده است. این سیاره توسط تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا کشف شد.. این سیاره خارجی که به اسم   UCF-101 شناخته می شود، به دور یک ستاره به اسم GL436 که در فاصله 33 سال نوری از ما قرار دارد، می گردد. UCF-101 ممکن است نزدیک ترین سیاره به منظومه خورشیدیست که از زمین ما نیز کوچکتر است.

پاسادینا، کالیفرنیا- ستاره شناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا چیزی را پیدا کرده اند که به عقیده خودشان یک سیاره خارجی با دو سوم اندازه زمین است. نامزد سیاره که UCF-101 نامیده می شود در فاصله خالص 33 سال نوری از ما قرار گرفته است که این فاصله کم آن را تبدیل به نزدیکترین جهان به زمین تبدیل کرده است که از زمین کوچکتر است.

سیارات خارجی به دور ستاره هایی بزرگتر از خورشید ما می گردند. تا کنون تعداد انگشت شماری از این گونه سیارات کوچکتر از زمین کشف شده اند. اسپیتزر به مطالعه گذر سیارات شناخته شده پرداخته است ولی UCF-101 اولین سیاره ایست که توسط تلسکوپ فضایی شناسایی شده است. که کار جدیدی برای اسپیتزر که کشف جهان های قابل سکونت و به اندازه سیارات داخلی است را به وجود آورده است.

کلوین استیونسون از دانشگاه مرکز فلوریدا در اورلاندو گفت:" به کمک اسپیتزر ما شواهدی برای وجود یک سیاره بسیار کوچک، بسیار داغ و بسیار نزدیک پیدا کرده ایم. شناسایی سیارات نزدیک مثل UCF-101 ممکن است روزی با استفاده از ابزارآلات آینده به شناسایی مشخصاتشان ختم شود" استیونسون ناشر ارشد مقاله ای در این مورد است که در ژورنال فیزیک نجومی به چاپ خواهد رسید.

نامزد سیاره جدید داغ به طور غیر منتظره ای در رصدخانه اسپیتزر کشف شد. استیونسون و همکارانش مشغول مطالعه بر روی یک سیاره به اندازه نپتون به اسم GJ436b بودند که تا کنون می دانستیم که به دور ستاره کوتوله سرخی به اسم GJ436 می گردد. در داده های اسپیتزر ستاره شناسان متوجه یک تغییرات جزئی در میزان اشعه مادون قرمز جدا از تغییرات اشعه مادون قرمزی که از GJ436b ساطع می شد شدند. یک بازنگری از آرشیو داده های اسپیتزر نشان داد که این تغییرات دوره هستند که این پیشنهاد را می داد که یک سیاره دیگر به دور ستاره می گردد و جلوی دید اندک ما را از نور ستاره می گیرد.

این تکنیک که توسط چند رصدخانه از جمله تلسکوپ فضایی کپلر ناسا انجام می گرفت برای شناخت سیارات خارجی به گذر آنها از جلوی ستاره شان نیاز دارد. طول یک گذر و تغییرات کم در سطوح نور ثبت شده نشان دهنده برخی ویژگی های سیاره خارجی نظیر اندازه و فاصله از ستاره اش است. در مورد UCF-101، قطر آن بایستی در حدود 8400 کیلومتر و یا دو سوم زمین است. UCF-101 با فاصله خیلی کمی به دور ستاره GJ436 می گردد که تقریباً  فاصله اش 7 برابر فاصله زمین تا ماه است و سال آن فقط به اندازه 4/1 روز زمین است. به مقیاس اگر بخواهیم حساب کنیم، فاصله این سیاره تا ستاره اش بسیار کمتر از فاصله عطارد با خورشید است. دمای سطحی آن بیش از 600 درجه سلسیوس است.

اگر این نامزد سیاره داغ و کوچک زمانی هم اتمسفر داشت، همان اتمسفر هم مسلماً تبخیر می شد. UCF-101 می تواند مشابه یک سیاره مرده و پر حفره مثل عطارد باشد. نویسنده دیگر مقاله ذکر شده، ژوزف هارینگتون از دانشگاه مرکزی فلوریدا و مامور تحقیق اصلی این پژوهش یک احتمال دیگر را پیشنهاد داد: این که گرمای شدید ناشی از گردش نزدیک به دور ستاره GJ436 سطح این سیاره خارجی را ذوب کرده است.

هارینگتون گفت: "سیاره حتی می تواند در ماگما پوشیده شده باشد.

بعلاوه بر UCF-101 استیونسون و همکارانش متوجه اثراتی از یک سیاره سومی شدند که UCF-102 لقب گرفت و به دور ستاره GJ436 می گردد. اسپیتزر شواهد دو سیاره را بارها مشاهده کرده است. با این حال حتی حساس ترین ابزارها قادر به اندازه گیری جرم سیارات کوچکی چون UCF-101 و UCF-102 که احتمالاً یک سوم زمین جرم دارند نیستند. با دانستن اینکه برای تائید کشف یک سیاره به جرم آن احتیاج داریم تمامی نویسندگان این مقاله فعلاً این دو جسم را نامزد سیاره می نامند.

حدوداً 1800 ستاره که توسط تلسکوپ فضایی کپلر ناسا نامزد داشتن منظومه سیاره ای شناخته شده است، فقط سه تا از آنها دارای سیارات خارجی با اندازه کوچکتر از زمین هستند. از میان این سه نامزد، فقط یک سیاره خارجی است که به نظر می رسد که از اندازه نامزهای اسپیتزر کوچکتر باشد که حدوداً 57 درصد جرم زمین را دارد.

مایکل وارنر، دانشمند پروژه اسپیتزر در آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا در پاسادینا، کالیفرنیا گفت: " امیدوارم که رصد های آینده این نتایج هیجان انگیز را که نشان می دهند که اسپیتزر می تواند سیاراتی به کوچکی مریخ پیدا کند را تائید کند. حتی با گذشت نه سال در فضا، مشاهدات اسپیتزر ما را همچنان به مسیر یافته های علمی و مهم سوق می دهد." 


برچسب‌ها:


 

نظرات کاربران

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.