مطالب علمی

هابل یک ابر نو اختر را در NGC5806 یافت

یک تصویر جدید از تلسکوپ فضایی ناسا NGC5806 که یک کهکشان مارپیچی در صورت فلکی دوشیزه می باشد را نشان داد. این کهکشان حدود 80 میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد. در این تصویر یک انفجار ابر نواختری به نام SN2004dg نیز دیده میشود.چ
 پس فروزش از این فوران نور توسط یک ستارۀ غول پیکر منفجر شده در پایان عمرش می تواند به صورت یک نقطۀ زرد فام کمرنگ نزدیک پایین کهکشان دیده شود.

NGC5806  یکی از چندین کهکشان در مطالعه ابر نواخترها می باشد چون آرشیو هابل قبلاً حاوی تصویرهای با وضوح بالای کهکشان بوده که قبل از اینکه ستاره منفجر شود جمع آوری شده بودند. از آنجاییکه ابر نواخترها هم نسبتاً کمیاب بوده و هم با هیچ دقتی نمی شود آنها را پیشبینی نمود وجود چنین تصویرهای قبل و بعدی برای ستاره شناسهایی که این رویدادهای شدید را مطالعه می کنند گرانبها می باشد.

گذشته از ابر نواختر، NGC5806 به طور نسبی یک کهکشان عادی می باشد: نه تنها به طور ویژه بزرگ یا کوچک نیست بلکه به طور خاصی نزدیک یا دور نیز نیست.

شکم کهکشان(چگالترین قسمت در مرکز بازوهای مارپیچی) طوریست که به آن شکم صفحه گونه              می گویندکه در آن ساختار مارپیچی درست به سمت مرکز کهکشان بسط داده می شود به جای اینکه در آنجا یک تودۀ بیضوی عظیم از حضور ستاره ها باشد. همچنین اینجا خانۀ یک هستۀ کهکشان فعال می باشد، یک سیاهچالۀ بسیار پرجرم که مقدارهای زیادی از ماده را از اطراف نزدیک خود به طرف خود می کشد. درحالیکه ماده به دور سیاهچاله می چرخد گرم شده و تابش قدرتمندی از خود گسیل می نماید.

این تصویر از سه نوردهی مریی و فروسرخ به دست آمده که توسط دوربین پیشرفته برای تحقیق هابل مشاهده شده. میدان دید حدوداً 3/3 تا 7/1 دقیقۀ قوسی می باشد.

یک ویرایش این تصویر توسط مسابقه دهندۀ مسابقۀ تحلیل تصویر گنجهای پنهان هابل به نام اندر ون هوون (کسی که دومین جایزۀ را در مسابقه برای تصویرش از مسیه77 برد) وارد شد. گنجهای پنهان یک خلاقیت برای دعوت مشتاقهای ستاره شناسی برای جستجوی آرشیو هابل برای تصویرهای شگفت انگیز که تا به حال هرگز توسط عموم دیده نشده می باشد. مسابقه هم اکنون تمام شده.


برچسب‌ها:


 

نظرات کاربران

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.