مقارنه ستاره مشتری و تیر
چهارشنبه 9 آبان، مقارنه ستاره سیاره مشتری و سیاره عطارد را لحظاتی بعد از طلوع خورشید خواهیم داشت.
نزدیکترین فاصله زاویه ای بین این دو جرم ، تقریباً 3درجه می باشد، قدر(روشنایی ظاهری) سیاره عطارد 2/0- که در صورت فلکی عقرب قرار دارد و سیاره مشتری با 74/1- در صورت فلکی میزان قرار دارند.
عطارد یا تیر کوچکترین و نزدیکترین سیاره به خورشید در منظومه خورشیدی است. سیاره عطارد (تیر) کوچکترین سیاره منظومه خورشیدی است و قمری ندارد. سیاره تیر، به ازای هر دو باری که به دور خورشید میگردد، دقیقاً سه بار به دور خود میچرخدبا در نظرگرفتن سرعت حرکت انتقالی سیاره تیر، و جهت و سرعت حرکت وضعی نسبت به آن، یک روز کامل در سیاره تیر حدود ۱۷۶ روز زمینی(۴۲۲۴ساعت) طول میکشد. با وجود اندازه کوچک، سیاره تیر از میدان مغناطیسی نسبتا نیرومندی برخوردار است؛ شدت میدان مغناطیسی این سیاره حدود یکصدم زمین است. همچنین این سیاره تندروترین سیاره منظومه خورشیدی است که با سرعتی حدود ۴۸ کیلومتر بر ثانیه، هر ۸۸ روز یک بار خورشید را دور میزند.
سیاره مشتری پنجمین سیاره از خورشید و بزرگترین سیاره در منظومۀ خورشیدی است. این سیاره غول گازی با جرم یک هزارم خورشید است، ولی جرمی دو و نیم برابر تمامی دیگر سیارههای منظومۀ خورشیدی دارد. از نظر دوری از خورشید، مشتری پنجمین سیاره پس از تیر، ناهید، زمین و بهرام است. جرم مشتری ۲٫۵ بار از مجموع جرم دیگر سیارههای سامانه خورشیدی بیشتر است. جرم مشتری ۳۱۸ بار بیشتر از جرم زمین است. قطر آن ۱۱ برابر قطر زمین است. مشتری میتواند ۱۳۰۰ زمین را درخود جای دهد. میانگین دوری آن از خورشید در حدود ۷۷۸ میلیون و ۵۰۰ هزار کیلومتر است یعنی بیشتر از ۵ برابر دوری زمین از خورشید.
جرم مشتری به تنهایی ۲٫۵ برابر جرم تمام سیارههای دیگر در سامانه خورشیدی است. نسبت جرم این سیاره به اندازهای است که مرکز سنگینی سراسری آن با خورشید بالاتر از سطح خورشید، در ۱٫۰۶۸ برابر شعاع خورشید (فاصله از مرکز خورشید) قرار میگیرد. حجم مشتری ۱۳۲۱ برابر حجم زمین و جرم آن تنها ۳۱۸ برابر زمین است.
این مقارنه ی زیبا را در قسمت شرق و جنوب شرق آسمان تهران قرار دارد اما در روز اتفاق می افتد قابل مشاهده نمی باشد.