کشف گنجینه هایی در آرشیو چاندرا
در هر سال، رصدخانه ی اشعه ی ایکس چاندرا با انتشار مجموعه تصاویری که با استفاده از داده های اشعه ی ایکس گرفته شده است و در بایگانی آن وجود دارد ، به برگزاری جشن ماهانه ی آمریکایی کمک می کند.
بایگانی داده های چاندرا یک سیستم دیجیتالی پیشرفته است که در نهایت شامل تمام داده های به دست آمده به وسیله ی تلسکوپ از زمان پرتاب آن به فضا در سال 1999 تا کنون است. بایگانی چاندرا منبعی است که اطلاعات را در اختیار جوامع علمی و عموم مردم برای سال های بعد قرار می دهد. هر کدام از این شش تصویر جدید شامل اطلاعاتی از تلسکوپ هایی است که بخش های دیگری از طیف الکترومغناطیس را مانند نور مرئی و مادون قرمز را نیز پوشش می دهد.
این مجموعه از تصاویر تنها بخش کوچکی از گنجینه های منحصر به فرد بایگانی اشعه ی ایکس چاندرا را نشان می دهد. از چپ به راست، با شروع در ردیف بالا، اشیاء هستند:
Westerlund 2 : یک خوشه ی ستاره ای جوان - حدود یک تا دو میلیون سال قدمت - واقع در 20000 سال نوری از زمین قرار دارد. داده ها در نور مرئی از تلسکوپ فضایی هابل به دست آمده است، (سبز و آبی) ابرهای ضخیمی را نشان می دهد که در آن ستاره ها در حال شکل¬گیری هستند. اشعه های پر انرژی به شکل اشعه X، می توانید نفوذ این مه کیهانی که توسط چاندرا (بنفش) شناسایی شده است را ببینید.
3C31 : اشعه X از کهکشان رادیویی 3C31 (آبی)، واقع در 240 میلیون سال نوری از زمین، به ستاره شناسان امکان بررسی چگالی، دما، و فشار این کهکشان را که به عنوان یک ساطع کننده قدرتمند از امواج رادیویی شناخته شده است را می دهد. داده های چاندرا همچنین یک انفجار را در جایی دورتر از قسمت مرکزی کهکشان نمایان کردند که NGC383 نامگذاری شده است. در اینجا تصاویر پرتوي ایکس چاندرا با داده های در نور مرئی هابل (زرد) ترکیب شده است.
PSR J1509-5850 : تپ اختر ها برای اولین بار در 1967 کشف شدند و امروزه ستاره شناسان بیش از هزاران شیئ مانند آن ها را شناخته اند. تپ اختر PSR J1509-5850 ، در حدود 12000 سال نوری از زمین واقع شده است و به صورت نقطه ای روشن و سفید در مرکز تصویر ظاهر شده است که یک دم بلند از اشعه ایکس در انتها و پشت سر آن همانطور که در قسمت پایین تصویر دیده می شود، وجود دارد.
این تپ اختر نیز از خروج ذرات تقریباً در جهت مخالف تولید شده است. در این تصویر، اشعه ی ایکس به وسیله ی چاندرا (آبی) و امواج رادیویی (صورتی) که با تصویر نور مرئی از نقشه ی دیجیتالی آسمان از میدان دید ، روی هم قرار گرفته اند، مشخص شده است.
Abell 665 : خوشه ی کهکشانی ادغام شده می توانند شوک موجی غیر معمولی را شبیه جبهه ی هوای سرد در زمین ایجاد کنند. این سیستم که با Abell 665 شناخته شده است، دارای یک شوک موجی بسیار قدرتمند است که به خوشه ی بولت معروف است. در اینجا اشعه ی ایکس از چاندرا (آبی) گاز داغ در خوشه را نشان می دهد.
شکل کمانی و خم شده ی شوک موجی با ناحیه ی بزرگ سفیدی در مرکز تصویر نشان داده شده است.
تصویر چاندرا به امواج رادیویی (بنفش) اضافه شده است و داده های نور مرئی از نقشه ی دیجیتالی آسمان Sloan ، کهکشان ها و ستاره ها (سفید) را نشان می دهد. RX J0603.3+4214 : پدیده ی پاریدولیا که شبیه اشکال آشنا در تصویر دیده می شود. این خوشه ی کهکشانی به دلیل شباهت آن به ابزار های دندانپزشکی به اسم خوشه ی مسواک نامگذاری شده است،. دسته ی مسواک با امواج رادیویی( سبز ) مشخص شده است و خارج شدن خمیر دندان توسط اشعه ی ایکس چاندرا ( بنفش ) مشخص شده است. داده های نور مرئی از تلسکوپ سوبارو که کهکشان ها و ستاره ها (سفید) را نشان می دهد و یک نقشه از همگرایی گرانشی (آبی) که جمع شدن ماده را نشان می دهد، که حدود 80 درصد آن ماده ی تاریک است.
CTB 37A : ستاره شناسان تخمین می زنند که یک انفجار ابرنواختری باید در حدود هر 50 سال یک بار در کهکشان راه شیری اتفاق بیفتد . شیئ شناخته شده CTB 37A یک ابرنواختر وافع در کهکشان ماست که در فاصله ی 20000 سال نوری از زمین قرار دارد. تصویر نشان می دهد که میدان باقی مانده ی درخشان در اشعه ی ایکس (آبی) و امواج رادیویی (صورتی) ممکن است به یک ابر سرد کننده از گاز و غبار که در نور مادون قرمز (نارنجی) دیده می شود، در حال گسترش باشد. مرکز پروازهای فضایی مارشال ناسا در هانتسویل، آلاباما، مدیریت برنامه چاندرا برای ماموریت علمی ناسا در واشنگتن بر عهده داردو رصدخانه اخترفیزیک اسمیتسونیان در کمبریج، ماساچوست، عملیات علم و پرواز چاندرا را کنترل میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون تصاویر چاندرا به سایت http://www.nasa.gov/chandra مراجعه کنید.