پدیده گذر
گذریا عبوریک سیاره از مقابل خورشید یک رویداد تقریباً نادراست.ازدیدناظر زمینی فقط دیدن عبور عطارد وناهید امکان پذیر است. به طور میانگین درهرقرن گذرعطارد 13باررخ می دهد. برخلاف آن گذر ناهید درهرقرن دوبار رخ می دهد.
گذر چیست؟
گذر سیارات ازمقابل خورشید از دید ناظرزمینی تنها برای دوسیاره تیر وناهید (سیارات داخلی مدارزمین) رخ می دهد. زمان گذر؛ زمین، سیاره وخورشید بریک خط قرار دارند .گذرتیر درهر قرن 13باررخ می دهد اما گذرناهید درهرقرن دوبار رخ می دهد. پدیده گذر مثل خورشیدگرفتگی است بااین تفاوت که درخورشید گرفتگی کامل، ماه تمام قرص خورشید را می پوشاند اما سیاره تیروناهید به دلیل اینکه از زمین خیلی دورند درهنگام گذر مثل لکه گرد سیاهی بر قرص درخشنده خورشید ظاهر می شود.
تاریخچه گذر
یوهانس کپلر به اشتباه تخمین زد که تیر از خورشید در 27 ماه می سال 1609 گذر میکند و فکر میکرد که با تاباندن نور از میان یک سوراخ در روی دیوار بر روی یک صفحۀ کاغذ آن را دیده است . ده سال بعد زمانی که گالیله با تلسکوپ لکههای خورشیدی را کشف نمود، کپلر فهمید که این چیزی بوده که او در ابتدا دیده است. او به درستی و به طور شگفت آوری پیشبینی کرد ناهید و تیر هر دو در 7 نوامبر و 7 دسامبر از خورشید گذر میکنند گذر تیر از پاریس توسط پیر گاسندی چند ساعت زودتر از زمان پیشبینی شده رصد شد. سیاره 6 برابر وکوچکتر از آن چیزی بود که آنها انتظار داشتند؛ همین باعث شد منجمان معاصر او به رصد او شک کنند و کشف او را مبنی بر اینکه رصد با تلسکوپ انجام شده نپذیرند. اما این اولین گذر مطمئن، دقت عمومی کل منظومۀ سیارهای کپلر را اثبات نمود.