مطالب علمی

تلسکوپ هابل ناسا پرده از شواهد دورترین تشکیل سیاره ازستاره اش بر می دارد

ستاره شناسان بااستفاده از تلسکوپ فضایی ناسا به شواهد محکمی از تشکیل یک سیاره در فاصله 7.5میلیارد مایلی ستاره آن دست یافته اند، این یافته تازه می تواند نظریه های موجوددر مورد تشکیل سیاره را به چالش بکشد.

تاکنون  حدود 900 سیاره که در خارج از منظومه خورشیدی یافت شده، این سیاره اولین سیاره ای است که در فاصله به این زیادی از ستاره اش قراردارد. سیاره مورد مطالعه به دور کوتوله سرخ( TW Hydrae )، که در فاصله 176سال نوری از زمین قرار داشته و هدف رایجی برای ستاره شناسان در صورت فلکی مار آبی قراردارد.

هابل توانسته یک فضای خالی مرموز را دریک حلقه گاز و گرد و غباری در حال گردش به دور ستاره کوتوله سرخ( TW Hydrae )مشاهده کند. طولاین فضای خالی 1.9 میلیارد مایل و عرض آن 41 میلیارد مایل است. وجود این فضای خالی احتمالاً به دلیل به وجود آمدن یک سیاره است که با گرانش خود مواد را جذب کرده و بخشیاز این حلقه را بریده باشد. (مثل یک پارو برف روبی)

احتمال می دهند، این سیاره کوچک باشد،در حدود 6 الی 28 برابر زمین. مدار بزرگش نشان دهنده این است که با سرعت اندکی به دور ستاره اش در حال گردش است. یعنی در فاصله زیادی از ستاره خود قرار گرفته است، اگراین سیاره در منظومه ما بود، فاصله اش تا خورشید، 2 برابر فاصله پلوتو تا خورشیدمی بود.

ستاره کوتوله سرخ ، فقط 8 میلیون سال عمر دارد، که باعث می شود احتمال اینکه میزبان یک سیاره باشد بسیار پایین باشد، زیرا زمان کافی برای شکل گیری یک سیاره از تجمع بازمانده های کوچک تر نبوده است. همچنین این ستاره به اندازه 55 درصد خورشید ما جرم دارد.

جان دبز از موسسه علمی تلسکوپ فضایی دربالتیمور گفت: " دیدن یک چنین منظومه ای خیلی جالب است، این ستاره بین ستاره هایی که تا کنون به دورشان حلقه گرد و غبار و گاز مشاهده کرده ایم کمترین جرم رادارد".

همچنین نظریه دیگری وجود دارد که مطرح می کند، بخشی از حلقه از نظر گرانشی به حالت ناپایدار در می آیدو در خود فرو می ریزد. در این مورد، یک سیاره می تواند سریع تر به وجود بیاید، تنها در چند هزارسال.

حلقه ستاره کوتوله سرخ در مناطق دور دستش دانه های درشت گرد و غبار ندارد، رصد هایی که از تلسکوپ بزرگ آتاکاما درشیلی انجام شد نشان می دهد که اندازه غبارهایی که تقریباً به اندازه دانه های شن هستند در فاصله بیشتر از 5.5 میلیارد مایلی ستاره وجود ندارد.دبز گفت:"قاعدتاً برای ساخت یک سیاره اول به قلوه سنگ نیاز است. پس، اگر آنجا سیارهای هست و دانه های موجود هم بزرگتر از دانه های شن نیستند، این چالش بزرگی برای مدل های سنتی تشکیل سیاره است".  



برچسب‌ها:


 

نظرات کاربران

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.