کار با هم: کامپیوتر و انسان ها در برابر ناتوانی در یادگیری
با این حال، بسیاری از افرادی که در یادگیری ناتوان هستند می توانند از جریان اصلی و موارد بخصوص سخت افزار و نرم افزار ها برای پیشرفت در مسیر رسیدن به اهداف دانشگاهی و شغلیشان کمک بگیرند.
تعاریف و کلمات فنی
یک ناتوانی یادگیری برای هر فرد منحصر به فرد بوده و می تواند به صورت های متفاوتی نمود پیدا کند. تشخیص، فهم میزان تاثیر و تطبیق با آن می تواند سخت باشد.
به طور کلی اگر بخواهیم بگوییم، اگر فردی دارای سطح هوش متوسط و یا فرای متوسط داشته باشد و در یک سن خاص به مراحلی که می بایست دست پیدا کند دست نیابد و یا تفاوت زیادی بین میزان موفقیت ها و سطح هوشش باشد می توان وی را دارای ناتوانی در یادگیری تشخیص داد.
یک شاهد بی اطلاع می تواند نتیجه بگیرد که فرد دارای ناتوانی در یادگیری، تنبل است و یا به میزانی که می بایست، تلاش نمی کند. این فرد ممکن است در فهم تفاوت فاحش بین درک مطلب و مهارت کلامی بسیار مشکل داشته باشد. مشاهده گر صرفاً ورودی و خروجی را می بیند و از پردازش اطلاعات غافل می ماند. غفلت از پردازش اطلاعات می تواند یادگیری و ابراز نظر را به اعمالی سخت و یا حتی غیر ممکن تبدیل کند. ناتوانی در یادگیری معمولاً در چهار دسته وسیع قرار می گیرد:
- زبان گفتار- تکلم و شنیدن
- زبان نوشتار- خواندن، نوشتن و هجی کردن
- حساب کردن- محاسبه و مفهوم ها
- منطق- مرتب کردن و یکپارچه ساختن افکار و نظرات
فردی که دارای ناتوانی در یادگیری است ممکن است در یک و یا چند دسته از اینها دچار فقر باشد. اثر یک LD در هر فردی به طور خاصی نمود پیدا می کند و از درجات متعادل تا شدید گسترده می شود. ناتوانی در یادگیری می تواند به همراه دیگر توانایی ها مثل تحرک و یا اختلال در دستگاه عصبی پدیدار شود. معمولاً افرادی که دچار کمبود توجه/ کمبود توجه حاد (ADD/ ADHD) نیز دچار ناتوانی در یادگیری هستند. انواع خاص ناتوانی در یادگیری به ترتیب زیر است:
نوشتار پریشی: فردی که از نوشتار پریشی رنج می برد با نوشتن حروف و کلمات از نظر فیزیکی مشکل دارد و نمی تواند به طور خوانا بنویسد.
محاسبه پریشی: فردی که از محاسبه پریشی رنج می برد در فهم و استفاده از مفاهیم و نمادهای ریاضی مشکل دارد.
کنش پریشی: درک زبانی فردی که از کنش پریشی رنج می برد با تولید زبانی اش تطابق ندارد. ممکن است که این فرد در هنگام تکلم کلمات و جملات را اشتباه کند.
ناتوانی در یادگیری غیر کلامی: یک ناتوانی در یادگیری غیر کلامی در هماهنگی حرکتی، مهارت های سازماندهی دیداری-فضایی و مهارت های اجتماعی زیر حد نرمال، نشان داده می شود.
خوانش پریشی: فردی که از خوانش پریشی رنج می برد ممکن است در حین خواندن حروف را در کلمات و کلمات را در جملات اشتباه کند. وی ممکن است حتی در هنگام نوشتن، هجی کلمات را نیز اشتباه کند، واژگونی لغات بسیار در این مورد رایج است. برخی افراد که دارای خوانش پریشی هستند در یافتن راه و جهت نیز به وسیله جهت دهی های راست و چپ دچار مشکل می شوند.
انطباقات
تکنولوژی های همیاری و انطباقی یک ناتوانی در یادگیری خاص را درمان نمی کند. این وسایل بیشتر خنثی کننده اند تا درمانگر و باعث می شوند فردی که از LD رنج می برد دانش و معلوماتش را بتواند نمایان کند. تکنولوژی انطباقی برای یک فرد دارای LD یک راه بهبودی به صورت تطابق با اطرافیان است. برای یافتن یک سری ابزار و تکنیک های مناسب یک فرد خاص بایستی از روش آزمون و خطا استفاده کرد. به طور ایده آل، یک فرد دارای این ناتوانی نقش کلیدی را در یافتن تکنولوژی مناسبش پیدا می کند. اوست که بایستی مشخص کند که چه چیز به دردش می خورد و چه چیز نمی خورد. زمانی که ابزار آلات اساسی و استراتژی ها انتخاب شدند، می توان بر روی آنها آزمون انجام داد و آنها را حذف، تطبیق و یا بازسازی کرد.
موارد زیر توصیفات برخی از ابزارآلات کامپیوتری است که توسط افراد با ناتوانی های خاص در یادگیری به طور موثری مورد استفاده قرار گیرد. این لیست فراگیر نبوده و نبایستی فرد دارای LD را به آن و یا کاربر تکنولوژی کمکی را از امتحان چیز تازه ای محدود کرد. تفکر آزمایشی امروز می تواند به ابزارآلات پر استفاده فردا منجر شود.
پردازشگران کلمه:
انطباقات بر اساس کامپیوتر برای خوانش پریشی ممکن است که به سخت افزار و یا نرم افزار های خاصی احتیاج نداشته باشد. برای مثال ، فردی که از خوانش پریشی رنج می برد می تواند از ویژگی های پردازش گر کلمات استفاده کند، ویژگی هایی همچون:
- چک کردن املا کلمات
- چک کردن دستور زبان
- اندازه فونت و تعویض رنگ
این ویژگی های قابل نصب از ابزارآلات بسیار ارزان هستند و زمانی که به همراه یکدیگر استفاده می شوند می توانند به عنوان جایگزینی برای عبارات دست نوشته باشند. استفاده از چک کننده های املا کلمات می تواند به فردی که در یادگیری دچار مشکل شده است این گونه کمک کند که به جای اینکه در پروسه تشخیص و تصحیح اشتباهات املایی به طور ناموفقانه ای گم شود، بر روی تکلیف ارتباط متمرکز بماند. بسیاری از برنامه های پردازش کلمات دارای ابزاری برای خلاصه کردن افکار است و فرمت های ویدئویی جایگزینی را ارائه می کند که می تواند از سنگینی پردازش کلمات و افکار بکاهد. بعلاوه، قابلیت متون رنگی و نمایه هایی که در بسیاری از برنامه های پردازش کلمه وجود دارد می تواند برای آنهایی که در ذخیره و دنبال کردن ایده ها و افکارشان مشکل دارند مورد استفاده قرار گیرد.
منبع: دانشگاه واشنگتن.دانشکده علوم آموزشی ومهندسی