مطالب علمی

دکترمحمد تقی عدالتی

دکتر محمد تقی عدالتی از اساتید معروف ستاره شناسی ، در سال 1324 در شهر مقدس مشهد چشم به جهان گشود . وی در دوران تحصیل ، نبوغ واستعداد فراوانی از خود نشان داد وبه اخذ درجات بالای علمی نایل گشت .وی با کسب درجه دکترای تخصصی نجوم از دانشگاه منچستر انگلستان فارغ التحصیل شد .او دارای مقام استاد کامل در رشته اختر فیزیک و عضو هئیت علمی گروه فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد بود . دکتر تقی عدالتی دوره های مطالعاتی بسیاری را درامریکا و کانادا گذراند و تحقیقات ومطالعات خود رابا شرکت در سمینارها و کنفرانسهای علمی داخلی و خارجی و نیزبا ترجمه و تالیف کتابهایی در زمینه نجوم واختر فیزیک وسعت بخشید. علاقه استاد به علم از یک سو وشخصیت گرم و بی ریا و چهره همیشه خندان وی از سوی دیگر ، باعث استحکام هر چه بیشتر مقام این انسان والا در بین مردم شد بطوری که نه تنها در سطح آموزش عالی بلکه در سطح آموزش و پرورش نیز خدماتی را در زمینه نشر علم نجوم ارائه داد . وی در سال 1382 به عنوان استاد نمونه کشوری از دانشگاه فردوسی مشهد شناخته شد . دکتر عدالتی در طول زندگی خود مسئولیتهای فراوانی داشت که در ذیل به اجمال به آن اشاره می شود .

استاد فیزیک دانشگاه فردوسی ازسال 1358 
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد 
رئیس رصد خانه دانشگاه فردوسی مشهد 
رئیس مرکز تقویم کشور 
مدیر گروه هیات و نجوم بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی 
مستخرج تقویم قدس آستان قدس رضوی از سال 1365 
عضو معتمد رهبری در شورای روئیت هلال ماه 
عضو هیات امنای افلاک نمای نیشابور 
خادم بارگاه ملکوتی حضرت امام رضاعلیه‌السلام 
عضو هیات تحریریه مجله پژوهشی تحقیقاتی جغرافیا 
عضو هیات تحریریه مجله پژوهشی مشکوه 
موسس و رئیس انجمن نجوم آماتوری آسمان طوس 
عضو هیات علمی دانشگاه های آزاد مشهد و تربت حیدریه و .......

ازدکتر محمد تقی عدالتی بیش از 50 عنوان کتاب در موضوعات نجوم واختر فیزیک ،اوقات شرعی ،استهلال و تهیه و تنظیم تقویم به جای مانده که از جمله آنها می توان 1.مبانی و مرزهای ستاره شناسی 2. نجوم و اختر فیزیک مقدماتی 3. واژه نامه نجوم و اختر فیزیک 4. زمین در فضا 5. تابش الکترو مغناطیسی 6. اصول و مبانی جغرافیای ریاضی 7. راهنمای علاقمندان به دنیای ستاره شناسی 8. تلخیص داده ها و تجزیه و تحلیل خطا برای علوم فیزیکی 9. ستارگان ساختار و تحول آنها 10. ستاره شناسی زمانهای اسلامی 11. اطلس قبله نما 12. اساس ستاره شناسی 13. ستاره شناسی با کامپیوترهای شخصی 14. اوقات شرعی شهرستانهای استان فارس 15. اوقات شرعی شهرستانهای استان اصفهان 16. اوقات شرعی سایر شهرهای ایران و .....رانام برد . از این استاد فرزانه 17 مقاله به زبان انگلیسی و 26 مقاله به زبان فارسی به چاپ رسیده است شرکت وی در بیش از 35 سمینار و کنفرانس علمی داخلی و خارجی و ارائه واجرای بیش از 16 طرح پژوهشی علمی و عضویت در 42 سازمان علمی پژوهشی خارجی و داخلی از افتخارات زندگی پویای وی به شمار می آید .

 فقدان این دانشمند فرهیخته و گرانقدر ،ضایعه بزرگ برای جامعه علمی بود . دانشگاه آزاد تربت حیدریه در اقدامی شایسته جهت قدردانی از زحمات بی شائبه این استاد فرزانه رصد خانه این دانشگاه را که به همت و تلاش دکتر عدالتی احداث شده بود به نام وی نامگذاری کرد
روحش شاد و راهش پر رهرو باد.

دكتر تقی عدالتی كه تا آخرین روزهای زندگی پربار خود، پرتلاش و خستگی ناپذیر در عرصه نجوم كشور حضور داشت، سرانجام صبح نوزدهم شهریورماه 1383 به دنبال عارضه مغزی، در مشهد دار فانی را وداع گفت و جامعه علمی كشور را با خلأ وجودش مواجه كرد.

منبع: http://f-ijadi.mihanblog.com


برچسب‌ها:

,

 

نظرات کاربران

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.