اخبار

با هم به مريخ برويم

مرکز علوم و ستاره شناسی تهران هر سال نشست‌ها و جشنواره‌هاي علمي متعددي را با هدف ارتقاي دانش عمومي و آگاهي شهروندان پيرامون علوم پايه و دانش ستاره شناسي برگزار مي‌كند. در تازه‌ترين نشست اين مركز « احمد دالكي » پدر نجوم آماتور ايران گزارش كامل بازديد تابستاني خود را از مركز پيشران جت يا JPL ارائه كرد و درباره آينده كاوش‌هاي فضايي انسان در سياره سرخ توضيح داد. او در اين نشست تاكيد كرد تحقيقات گسترده علمي براي تحقق روياي ديرين انسان تا سال 2030 ميلادي ادامه دارد و بعد از آن نخستين ماموريت سرنشين دار بشر براي اعزام اولين انسان به سياره مريخ آغاز مي‌شود.

 

* در همسايگي زمين چه مي‌گذرد

انسان از زمان كشف نخستين راز‌هاي آسمان تاكنون همواره به دنبال سفر و پي بردن به اسرار ماوراي زمين بوده و از همان زمان‌ مريخ به عنوان چهارمين سياره منظومه شمسي در كانون توجه منجمان قرار داشته است.

پدر نجوم آماتوري ايران مي‌گويد: « سياره مريخ پوسته‌ سختي دارد و از دوران‌هاي گذشته فرض بر اين بوده كه حيات روي آن جريان دارد. پس از اختراح تلسكوپ و مشاهده ناهمواري‌ها و فرسايش‌هاي سطحي اين تصور به يقين تبديل شد كه مريخ هم مانند زمين داراي دره‌ها و رودخانه‌هاي آبي بوده است؛ افراد خلاق نيز درباره آن فيلم‌ ساختند و نويسندگان مختلفي كتاب‌هايي را تاليف كردند. »

* جي . پي . ال آغازگر تحقيقات نوين فضايي

مركز پيشران جت معروف به آزمايشگاه JPL در شهر پاسادنا ايالت كاليفرنيا قرار دارد .در اين مركز كه فعاليت آن از سال 1944 آغاز شده است بيش از 4 هزار دانشمند و كارشناس فعاليت‌هاي جدي فضايي را پيگيري مي‌كنند و در بين آنها چند هموطن ايراني هم در رده‌هاي بالا سرگرم كشف رازهاي فرا روي زمين هستند.

دالكي مي‌گويد: « اين مركز همان جايي است كه سفينه‌هاي بدون سرنشين در آن ساخته مي‌شود و در 40 سال گذشته دستاوردهاي ارزشمندي مانند پرتاب اولين قمر مصنوعي به فضا و سفائن ويجر يك و دو ، پايونير و گاليله را در كارنامه‌اش ثبت كرده است. آخرين ماموريت اين مركز ساخت، پرتاب و هدايت خودروي بدون سرنشين « كنجاوي » است كه 5/2 ماه قبل بر روي مريخ فرود آمد.»

* كنجكاوي، در جست‌وجوي رازهاي حيات

خودروي كاوشگر كنجكاوي در ظاهر وسيله ساده‌اي به نظر مي‌رسد اما در باطن مجموعه عظيمي از دوربين‌ها و آشكارسازها را حمل مي‌كند. به گفته دالكي، « هدايت و كنترل كنجكاوي در مركز پيشران جت و با حضور 200 متخصص در چهار نوبت كاري انجام مي‌شود و تمام اطلاعات به دقت بررسي و تجزيه و تحليل مي‌شوند. اين وسيله پس از 12 مرحله، در مجموع به مدت 400 ثانيه توانست روي مريخ فرود آمده و كار خود را آغاز كند. در هفته نخست اين سفينه 5/4 متر حركت كرد، سپس 120 درجه چرخيد و 5/2 متر به عقب رفت. در اين مدت بازوي قرارگيري دوربين‌ها و دستگاه‌هاي هوشمند فعال شده و كار نمونه برداري و بررسي خاك و سنگ مريخ را آغاز كرد. اطلاعات به دست آمده از اين ماشين در زمان 14 دقيقه به زمين مخابره مي‌شود. »

خودروي كنجكاوي تاكنون 23 هزار تصوير به زمين مخابره كرده است. هم‌چنين موفق شد دماي هوا و خاك مريخ را اندازه‌گيري كند. براساس يافته‌هاي به دست آمده از اين كاوش‌گر، سياره مريخ در روز با دماي ميانگين منفي 2 تا منفي 75درجه سانتي‌گراد روبه‌رو است و حدود دماي خاك آن نيز به منفي 3 تا منفي 93 درجه سانتي‌‌گراد مي‌رسد.

سفينه كنجكاوي در يك نگاه

ماموريت

كاوش و جست‌وجو روي سياره مريخ

كاربري

خودروي بدون سرنشين اكتشافي

طول

2 متر، به اندازه يك خودروي SUV

وزن خالص

900 كيلوگرم در حالت آماده به كار

سامانه حركت

6 چرخ كه نيروي محركه به 4 حلقه منتقل مي‌شود و هم‌زمان امكان كنترل آن وجود دارد.

سامانه هدايت

10 دوربين هوشمند متصل به شبكه تبادل اطلاعات فضايي

دوربين‌هاي تحقيقاتي

جمعا 8 دوربين شامل : تصويربردار راه دور، تصوير بردار شيميايي، عكس رنگي، عكس سياه و سفيد

زاويه و درجه چرخش دوربين‌ها

 360 درجه – 45 درجه ديد باز

آشكارسازها

طيف سنج امواج ، طيف سنج گاز، طيف سنج ليزري

سامانه تامين انرژي

راكتور هسته‌اي

سامانه پرتاب و فرود

كپسول و راكت فضايي

زمان ماموريت

حداقل 2 سال

سرمايه گذاري

5/2 ميليارد دلار ( تاكنون )

مهمترين تهديد

طوفان مريخي 2012

دوره رخداد

حدود يكسال

بخش‌هاي آسيب پذير

دوربين‌ها و سامانه ناوبري

زمان اعزام ربات پنجم

سال 2016

كل ماموريت‌هاي فضايي مريخ

40 مورد (‌ موفق و ناموفق ) 

 

سفر به مريخ با چاشني بي‌وزني

اگر همين حالا شال و كلاه كنيد و به مركز علوم و ستاره شناسي تهران سري بزنيد، در طبقه مياني سالن كهكشان با مجموعه عجيب و غريبي از ترازوها مواجه مي‌شويد كه براساس سياره‌هاي منظومه شمسي طبقه بندي شده‌اند. شما مي‌توانيد با ايستادن روي هر كدام از آنها وزن خود را در يكي از آن سياره‌ها اندازه گيري كنيد. اگر مي‌خواهيد مسافر آينده كره مريخ باشيد بهتر است كمي به اضافه وزن خود فكر كنيد.

بر روي زمين نيروي جاذبه يا گرانش شما را در جايتان ميخكوب مي‌كند، اما پس از ورود به طبقات بالاي جو و در فاصله  بيش37 هزار پا از سطح زمين به تدريج نيروي جاذبه كاهش يافته و اثر بي‌وزني پديد مي‌آيد و با ورود به جو سياره مريخ اين فرايند با شدت بيشتري احساس مي‌شود. چنان‌چه شما روي زمين 60 كيلوگرم وزن داشته باشيد در سياره مريخ به وزني در حدود 24 كيلوگرم مي‌رسيد.

اگر تصميم‌ شما براي اين سفر جدي است لطفا 2 سال از وقت خود را خالي بگذاريد و 400 ميليارد دلار پس انداز

كنيد.



برای دیدن تصاویر این مراسم لطفا اینجا کلیک کنید


برچسب‌ها:


 

نظرات کاربران

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.